Nulstil

Support nr:: 72 11 21 42

Viden

Hvad kan hjemmetræning gøre for hjemmeplejen

Digitalt understøttet styrketræning mindsker behovet for hjemmepleje betragteligt, øger livskvaliteten hos ældre borgere - og tjener sig selv hjem mange gange.

Hvor mange SOSU-medarbejdere mangler jeres kommune om 5 år? Og hvor skal pengene til flere ældre i hjemmepleje komme fra? Hjemmetræning er en ny form for rehabilitering, der mindsker behovet for hjemmepleje betragteligt, øger livskvaliteten hos ældre borgere – og tjener sig selv hjem mange gange.

Hjemmetræning er en del af hjemmeplejen

Hjemmetræning er en løsning, som hjælper kommunerne med at klare den største, fremtidige udfordring for hjemmeplejen, nemlig flere ældre borgere med plejebehov, kombineret med manglen på medarbejdere.

Effektmålinger viser, at det er muligt at nedsætte eller udsætte et ældre menneskes behov for hjemmepleje med cirka ti timer årligt for hver investeret træningstime. Og når den ældre har trænet sig op til at klare en opgave selv, kan hjemmeplejen bruge tiden på at hjælpe en anden borger i stedet.

Træning øger både livskvalitet og selvhjulpenhed

Uden træning mister ældre muskelmasse. Styrketræning er derfor en god løsning, fordi muskler, der udfordres, bliver stærkere – og når man er dobbelt så stærk, så er det halvt så svært at komme ud af sengen og på toilettet.

DigiRehabs effektanalyser bekræfter, at bare to gange 20 minutters træning om ugen har stor indvirkning på svage ældres funktionsniveau.

Graden af selvhjulpenhed har en uvurderlig effekt på den ældre medborgers livskvalitet. Førende forskere anbefaler ligefrem, at fysisk træning ordineres som behandling på linje med for eksempel kolesterolsænkende medicin, fordi der er evidens for, at træning øger såvel livskvalitet som den fysiske funktion.

Deloitte har evalueret effekten af DigiRehab for KL

Stor effekt i kommunernes hjemmepleje

DigiRehabs produkter er udviklet i tæt samarbejde med kommuner og cirka en tredjedel af de danske kommuner er godt i gang. I kommunerne foregår træningen som en del af hjemmeplejen. Her viser effektmålinger, at hver investeret træningstime reducerer plejen med 7 timer.

DigiRehabs hjemmetræningen varetages af en SOSU-medarbejder som en integreret del af hjemmeplejen. Systemet er udviklet af førende fysioterapeuter; og skræddersyr på stedet et træningsprogram, baseret på individuelle data, forskning og erfaring fra mere end 15.000 gennemførte træningsforløb.

I Aalborg Kommune, har de særligt gode resultater. Her benytter de dedikerede træningsteams, hvilket giver et formindsket årligt forbrug pr. ældre på i gennemsnit 103 timers hjemmepleje efter et træningsforløb.

Hjælp til at klare fremtidige udfordringer, og nutidens rekruttering

Plejebehovet vil stige med cirka 53% frem mod 2030, svarende til 115.000 flere borgere med behov for hjemmepleje. Det betyder at Danske kommuner vil mangle et sted mellem 16.000 og 27.000 SOSU-medarbejdere frem mod 2030. Hjemmetræning kan mindske plejebehovet med omkring 40%, og behovet for pleje reduceres, hver gang en borger hjemmetræner.

Omsat til medarbejdere kan hjemmetræning mindske behovet for SOSU-medarbejdere med 35% svarende til over 5.000 medarbejdere på landsplan. Ansætter en kommune for eksempel 3 hjemmetrænere mindskes behovet for SOSU-medarbejdere med 10-11 fuldtidsmedarbejdere, hvilket svarer til ca. 5,6 mio. kr. over 4 år. Endelig viser erfaringerne fra flere kommuner, at det er meget nemmere at rekruttere nye medarbejder til hjemmeplejen, når jobindholdet også handler om træning.