Aabo Plejecenter

Beboerne står i kø for at træne

På Plejecenter Aabo er fysisk aktivitet en integreret del af hverdagen. Aabo bruger træningsprogrammet DigiCare, som er så stor en succes, at beboerne står i kø for få lov at træne.

For nylig fik Plejecenter Aabo en ny beboer, som kun kunne ligge i sin seng –og var så fysisk svag, at alle andre havde opgivet at forbedre beboerens selvhjulpenhed. Men ikke på Aabo. I dag kan beboeren sidde rank op i sin seng og også forflytte sig selv. Det er en stor gevinst for borgerens livskvalitet og for medarbejderne, som både glædes ved borgerens fremgang og får reduceret antallet af tunge løft.

Ann-Lizet Letholm Kofod, som er leder på Aabo siger:

”Aabo er et hjem, og beboerne skal trives. Det skal ikke være en endestation, men et sted, man kan blomstre op. Det er godt for beboerne men også for medarbejderne. Det er meget motiverende, når beboerne får glimt i øjet og genopdager deres livsgnist. Det styrker arbejdsglæden og giver os lyst til at gøre lidt ekstra”.

Indsatsen kommer 100 gange igen

Ann-Lizet Letholm Kofod, har været leder på Aabo i 25 år. Hun er uddannet sygeplejeske, og blandt meget andet også demensrådgiver og coach. Hun prøver hele tiden at tænke nyt, når det kommer til borgernes og medarbejdernes trivsel, og er overbevist om, at den tid man investerer, kommer mange gange igen.

De gevinster, som Ann-Lizet Letholm Kofod ser, gælder både bedre trivsel og en bedre brug af medarbejdernes ressourcer. Når en beboer fx. kan hjælpe lidt mere ved forflytning, kan man måske tage en af hjælperne ud. Der er også færre konflikter og udadreagerende beboere ligesom Aabo har meget få klager.

Udover de fysiske gevinster fremhæver Ann-Lizet Letholm Kofod også de positive mentale effekter:

”Beboere, som bliver lidt stærkere fysisk, kan fx. nemmere besøge hinanden, de kan spille spil eller få lyst til at genoptage strikning. De sover bedre om natten, er gladere og har mindre brug for medicin”

Det er en kultur, ikke bare et træningsprogram

Ann-Lizet Letholm Kofod understreger, at det, at få succes med DigiCare træning kræver ligeså meget fokus på kulturen som på selve træningsprogrammet.

”Vi har hele tiden fokus på, hvem der kan træne, og udover det planlagte træning med borgerne, har vi fokus på bevægelse i hverdagen. Hvis man fx. selv kan gå ned til kaffe med en arm at støtte sig til, eller lidt ekstra motivation, skal man ikke køres i kørestol”.

På alle gruppemøder på Aabo er der dialog om, hvem der kan have gavn af at træne. Det kan fx. være beboere som er kommet hjem fra sygehuset eller beboere hvis livssituation ændres. Det står også i Aabos indflytningsmanual at alle nye beboere, skal tilbydes et DigiCare forløb. Hvis de tidligere har trænet med DigiRehab i hjemmeplejen er det ofte naturligt at gå videre med træning med det samme, og ellers venter man med at introducere træningen, til den nye beboer er faldet lidt til.

Beboerne motiverer i høj grad hinanden og vil gerne træne. Efterspørgslen på Care træning er pt. så stor, at der er kø.

Derfor har Aabo udvidet træningskorpset med en ekstra træner, så der nu er to medarbejdere med et dedikeret ansvar for træning. De faste trænere gør det nemmere at prioritere træningen i travl hverdag og bevarer et kontinuerligt fokus på inklusion og gevinst i hele medarbejdergruppen.

“Selvom vores primære fokus er på gevinsten for borgernes livskvalitet og medarbejdernes arbejdsglæde, er jeg sikker på, at den systematiske træning også ressourcemæssigt betaler sig”  slutter Ann-Lizet Letholm Kofod

Plejecenter Aabo og DigiCare

Plejecenter Aabo ligger i Aakirkeby i Bornholms Kommune. Aabo har 55
beboere og 70 medarbejdere.

I 2020 begyndte Bornholms Kommune at bruge DigiRehab til hjemmetræning. Rehaber udviklet til borgere, der modtager pleje i eget hjem og har fokus på borgerens selvhjulpenhed, så borgeren kan blive værdigt i eget hjem så længe som muligt.

I 2022 vendte kommunen blikket mod DigiCare, som er DigiRehabs træningsløsning til borgere på plejehjem.

DigiCare er stillet til rådighed for alle kommunens plejecentre, og Aabo tog som et af de første plejecentre imod tilbuddet.

DigiCare passer godt til Aabos fokus på:

  • Aktivitet
  • Sansestimulering
  • Systematik
  • 1:1 kontakt

Hvad er DigiCare?

DigiCare er en løsning til digitalt understøttet træning til borgere, som bor på plejehjem.

Borgerne får mere styrke og selvstændighed i dagligdagen og deraf mere frihed og livsglæde. For medarbejderne reduceres belastningen fra fx. tunge løft og arbejdsglæden øges, når beboerne trives bedre.

Borgeren træner sammen med en medarbejder, og DigiCare løsningen bruges til at:

  • Screene borgerens fysik og funktionsniveau
  • Udarbejde et personligt træningsprogram
  • Gennemføre træningen systematisk
  • Tilpasse træningen til ændringer i borgerens

Mere end 40 danske kommuner bruger løsninger fra DigiRehab.

Kontakt

Janne Lejbølle Sonnenborg
Markeds- og kommunikationschef
Digirehab
janne@digirehab.dk
+45 2712 3566

Aalborg Kommune

Får mere luft med ”Træning før pleje”

I Aalborg Kommune giver kombinationen af fuldtidstrænere og DigiRehabs hjemmetræning værdifuld synergi. Genkendelighed og tydelig prioritering har været nøglen til succes.

Sundheds- og ældreområdet er udfordret i disse år. Der er mangel på arbejds-kraft, og flere opgaver skal løftes af færre medarbejdere. I flere kommuner betyder det en så massiv personalemangel, at man må skære ned på servicen til de ældre borgere.

I Aalborg Kommune har DigiRehab siden 2015 fungeret som et vigtigt redskab i konceptet ”Træning før pleje”. Konceptet har hjulpet mange borgere til at blive mere selvhjulpne og givet millionbesparelser i ældreplejen.

Kommunen afprøvede i 2021 en ny organisering af DigiRehab-træningen. Hvor man før uddannede pleje-medarbejderne bredt til at varetage hjemmetræning, er det nu ét team af medarbejdere, der er dedikeret til at varetage træningen med de ældre borgere.

Effekten overstiger indsatsen

Fra juni til december 2021 blev 111 borgere trænet af fuldtidstrænerne. 80 borgere gennemførte træningen, og den nye organisering viser, at effekten langt overstiger indsatsen og den effekt, kommunen havde, med den brede organisering. De gode resultater taler for sig selv.

Data for de enkelte borgers funktionsevne viser, at det er muligt at nedsætte eller udsætte et ældre menneskes behov for hjemmepleje med cirka ti timer årligt for hver investeret træningstime.

Det betyder helt konkret, at træningen med faste trænere giver mere luft i plejepersonalets dagligdag og gør de ældre mere selvhjulpne. Kommunens beregninger viser et årligt mindreforbrug pr. ældre på i gennemsnit 103 timers hjemmepleje efter et træningsforløb på 12 timer.

Foruden værdien for et presset ældreområde, viser analysen fra Aalborg Kommune også, at træningen med DigiRehab øger livskvalitet-en for de ældre.

Når en borger selv kan gå på toilettet eller vende sig i sengen, vil de fleste ikke have hjælp til det. Det har stor betydning for den ældres livskvalitet – men også for hjemmeplejen, der i stedet kan bruge ressourcer på at løse andre opgaver.

Hvad er DigiRehab?

DigiRehab er en løsning til digitalt understøttet styrketræning til borgere, som modtager hjemmepleje.

Træningen udføres af en Social- og sundhedsmedarbejder i borgerens eget hjem med hjælp fra DigiRehab til at:

  • Screene fysik og funktionsniveau
  • Udarbejde et personligt træningsprogram
  • Gennemføre træningen

I hverdagen er det let at følge op på og tilpasse træningen. Ugerapporter og halvårlige effektrapporter giver desuden god indsigt i, om forventningerne til bedre funktionsniveau og ressourcefrigørelse indfries.

40 danske kommuner bruger DigiRehab. Data fra omsorgssystemerne viser, at 1 fuldtidsressource til træning kan frigøre ressourcer svarende til 3-4 plejemedarbejdere.

Kontakt

Janne Lejbølle Sonnenborg
Markeds- og kommunikationschef
Digirehab
janne@digirehab.dk
+45 2712 3566

Lolland Kommune

Digital træning forbedrer ældres livskvalitet

Lolland Kommune har implementeret DigiRehab i hele hjemmeplejen efter en vellykket prøvehandling, hvor træningen viste sig at have en positiv effekt på borgernes funktionsevne og medarbejdernes arbejdsglæde.

Efter en succesfuld testperiode har Lolland Kommune nu udrullet DigiRehab i hele hjemmeplejen. Træningen har vist sig at forbedre borgernes funktionsevne og samtidig øge medarbejdernes arbejdsglæde.

Læs hele artiklen på Ritzau her