Reset

Support tlf: 72 11 21 42

Aabo Plejecenter

Beboerne står i kø for at træne

På Plejecenter Aabo er fysisk aktivitet en integreret del af hverdagen, og har stor betydning for både den fysiske og mentale trivsel. Aabo bruger træningsprogrammet DigiCare, som er udviklet til beboere på plejehjem. Det er en stor succes, og beboerne står i kø for få lov at træne.

For nylig fik Plejecenter Aabo en ny beboer, som kun kunne ligge i sin seng –og var så fysisk svag, at alle andre havde opgivet at forbedre beboerens selvhjulpenhed. Men ikke på Aabo. I dag kan beboeren sidde rank op i sin seng og også forflytte sig selv. Det er en stor gevinst for borgerens livskvaliet og for medarbejderne, som både glædes ved borgerens fremgang og får reduceret antallet af tunge løft.

Ann-Lizet Letholm Kofod, som er leder på Aabo siger:

”Aabo er et hjem, og beboerne skal trives. Det skal ikke være en endestation, men et sted, man kan blomstre op. Det er godt for beboerne men også for medarbejderne. Det er meget motiverende, når beboerne får glimt i øjet og genopdager deres livsgnist. Det styrker arbejdsglæden og giver os lyst til at gøre lidt ekstra”.

 

Indsatsen kommer 100 gange igen

Ann-Lizet Letholm Kofod, har været leder på Aabo i 25 år. Hun er uddannet sygeplejeske, og blandt meget andet også demensrådgiver og coach. Hun prøver hele tiden at tænke nyt, når det kommer til borgernes og medarbejdernes trivsel, og er overbevist om, at den tid man investerer, kommer mange gange igen.

De gevinster, som Ann-Lizet Letholm Kofod ser, gælder både bedre trivsel og en bedre brug af medarbejdernes ressourcer. Når en beboer fx. kan hjælpe lidt mere ved forflytning, kan man måske tage en af hjælperne ud. Der er også færre konflikter og udadreagerende beboere ligesom Aabo har meget få klager.

Udover de fysiske gevinster fremhæver Ann-Lizet Letholm Kofod også de positive mentale effekter:

”Beboere, som bliver lidt stærkere fysisk, kan fx. nemmere besøge hinanden, de kan spille spil eller få lyst til at genoptage strikning. De sover bedre om natten, er gladere og har mindre brug for medicin”

Plejecenter Aabo og DigiCare

Plejecenter Aabo ligger i Aakirkeby i Bornholms Kommune. Aabo har 55 beboere og 70 medarbejdere.

I 2020 begyndte Bornholms Kommune at bruge DigiRehab til hjemmetræning. Rehab er udviklet til borgere, der modtager pleje i eget hjem og har fokus på borgerens selvhjulpenhed, så borgeren kan blive værdigt i eget hjem så længe som muligt.

I 2022 vendte kommunen blikket mod DigiCare, som er DigiRehabs træningsløsning til borgere på plejehjem.

DigiCare er stillet til rådighed for alle kommunens plejecentre, og Aabo tog som et af de første plejecentre imod tilbuddet.

DigiCare passer godt til Aabos systematiske fokus på: Aktivitet, Sansestimulering og 1:1 kontakt.

Det er en kultur, ikke bare et træningsprogram

Ann-Lizet Letholm Kofod understreger, at det, at få succes med DigiCare træning kræver ligeså meget fokus på kulturen som på selve træningsprogrammet.

”Vi har hele tiden fokus på, hvem der kan træne, og udover det planlagte træning med borgerne, har vi fokus på bevægelse i hverdagen. Hvis man fx. selv kan gå ned til kaffe med en arm at støtte sig til, eller lidt ekstra motivation, skal man ikke køres i kørestol”

På alle gruppemøder på Aabo er der dialog om, hvem der kan have gavn af at træne. Det kan fx. være beboere som er kommet hjem fra sygehuset eller beboere hvis livssituation ændres. Det står også i Aabos indflytningsmanual at alle nye beboere, skal tilbydes et DigiCare forløb. Hvis de tidligere har trænet med DigiRehab i hjemmeplejen er det ofte naturligt at gå videre med træning med det samme, og ellers venter man med at introducere træningen, til den nye beboer er faldet lidt til.

Beboerne motiverer i høj grad hinanden og vil gerne træne. Efterspørgslen på Care træning er pt. så stor, at der er kø.

Derfor har Aabo udvidet træningskorpset med en ekstra træner, så der nu er to medarbejdere med et dedikeret ansvar for træning. De faste trænere gør det nemmere at prioritere træningen i travl hverdag og bevarer et kontinuerligt fokus på inklusion og gevinst i hele medarbejdergruppen.

Selvom vores primære fokus er på gevinsten for borgernes livskvalitet og medarbejdernes arbejdsglæde, er jeg sikker på, at den systematiske træning også ressourcemæssigt betaler sig”  slutter Ann-Lizet Letholm Kofod