Nulstil

Support nr:: 72 11 21 42

Nyhed

Skal det være nemmere at give en borger en rollator...?

”Vi ønsker alle at opleve 100 raske år, men i realiteten får de fleste af os jo brug for hjælp. Hvis noget af den hjælp kan komme fra teknologi er det et kæmpe plus."

I dag gør over 40 danske kommuner brug af en løsning fra DigiRehab. Udover Danmark har DigiRehab kunder i både Sverige, Norge, Finland, Island, Tyskland og Holland. I forsommeren har DigiRehab indgået en større driftsaftale med den hollandske leverandør af pleje TWB, som leverer praktisk hjælp og plejeydelser til 14.000 hollændere. Fremadrettet vil TWB tilbyde DigiRehab træning til alle nye plejemodtagere med det formål at fastholde og gerne forbedre deres funktionsniveau og understøtte et så vidt muligt selvstændigt liv.

Sammen med en række danske virksomheder, deltog DigiRehab i starten af september i et erhvervsfremstød i Sverige med fokus på velfærdsteknologi, som Dansk Erhverv havde arrangeret i samarbejde med Healthcare Denmark og den danske ambassade i Stockholm.

Den gode businesscase

”Vi ønsker alle at opleve 100 raske år, men i realiteten får de fleste af os jo brug for hjælp. Der er allerede nu pres på de medarbejdergrupper, som hjælper ældre og det bliver kun sværere i de næste mange år. Hvis noget af den hjælp kan komme fra teknologi, eller teknologi kan hjælpe til med at holde os raske og selvhjulpne, er det jo et kæmpe plus.” fortæller Niels Heuer, direktør i DigiRehab.

I DigiRehab arbejder de datadrevet, og er stærkt optaget af data som fundament for evaluering, ledelse og prioritering. ”For os at se, er der en væsentlig forskel mellem os og andre træningsløsninger. Det er på alle parametre en god businesscase.” uddyber Niels Heuer, direktør i DigiRehab.   

I DigiRehab har de allerede gang på gang fået bekræftet, at de ældres livskvalitet stiger, og der frigøres betydelige ressourcer i kommunerne, når der trænes struktureret og målrettet. I gennemsnit bliver 70 procent af de borgere, som træner, stærkere. Desuden reduceres efterspørgslen på pleje med 5 timer for hver time, der investeres i DigiRehab træning.

Alligevel oplever de i DigiRehab udfordringer med, at de gang på gang skal bevise deres business case, fordi mange kommuner har haft dårlige oplevelser med leverandører, som har oversolgt deres løsninger. På den baggrund peger de i DigiRehab på, at der bør være bedre muligheder for en uvildig verificering af de data og beregninger, som lægger bag den enkelte business case. En sådan verificering vil kunne anvendes som objektivt beslutningsgrundlag og gøre det nemmere for kommunerne at træffe oplyste beslutninger om anvendelse af forskellige velfærdsteknologiløsninger.

Rammevilkår er altafgørende for skaleringen af velfærdsteknologi

Niels Heuer peger på, at der er behov for rammevilkår, som i langt højere grad hjælper og guider kommunerne til prioritering og valg af teknologier. For der er enormt mange erfaringer både i Danmark og i andre lande med hensyn til, hvilke teknologier, der virker, og samtidig er der et kæmpe potentiale forbundet med skaleringen af velfærdsteknologi.

I DigiRehab møder de mange kommuner, som efterspørger kvalificerede anbefalinger og støtte til implementering af velafprøvede løsninger. Men de oplever også, at selvom en løsning er implementeret og i succesfuld drift, så er det ikke en naturlig udvikling, at man skalerer anvendelsen.

På nuværende tidspunkt er det administrativt nemmere for kommunen at give en borger en rollator end det er at visitere til enten forebyggende eller rehabiliterende indsatser. Hjælpen kommer oftest først, når personen allerede er faldet eller har fået problemer med hoften.

”Derfor er der brug for nationale guidelines – fx. som i Holland, hvor man har sat ind med en forebyggende faldstrategi på nationalt plan” understreger Niels Heuer, direktør i DigiRehab.

Slutteligt, på baggrund af de mange erfaringer som DigiRehab har gjort sig, peger Niels Heuer på 4 konkrete politiske tiltag, som han vurderer, vil gøre det nemmere at udbrede brugen af velfærdsteknologi:

  1. Strukturelt er det i dag for svært for kommunerne at visitere forebyggende indsatser. Her skal loven være mere fleksibel.   
  2. Bedre muligheder for at søge midler til implementering og skalering.
  3. Et forum for skalering på tværs af kommuner.
  4. Reglerne for anvendelse af AI bør opdateres.

Dansk Erhverv har tidligere på året arbejdet med udvikling af en række anbefalinger på velfærdsteknologiområdet i samarbejde med en bred kreds af aktører på området. Det kan du læse mere om via nedenstående link.