Reset

Support tlf: 72 11 21 42

Det dyre fald – for både borgeren og kommunen

Fald er den hyppigste ulykkesform blandt personer over 65 år, og det kan have store konsekvenser fysisk og socialt for borgeren, mens det også kan have store økonomiske konsekvenser for samfundet.


Faldets fysiske og følelsesmæssige konsekvenser​

Usikker grund eller et uheldigt øjeblik. Der skal ikke meget til, før et fald kan indtræffe og vende og op og ned på den ældre borgers hverdag. Og regningen er dyr – både den fysiske, følelsesmæssige og økonomiske.​

For borgeren kan et fald let medføre et hoftebrud. Ifølge Sundhedsstyrelsen skyldes 95% af alle hoftebrud nemlig et fald, og op mod halvdelen kommer aldrig op at gå igen. Det er nedslående tal, som tegner et billede af, hvor store fysiske konsekvenser et fald kan have. Men når den fysiske formåen – som ofte er udfordret af den høje alder – bliver indskrænket som følge af faldet, kan det også have store psykiske og sociale følger. Ældre, som har oplevet at falde, er ofte bange for at falde igen. Og den frygt kan i sidste ende styre lysten til at færdes ude og dermed føre til, at borgeren isolerer sig i sit hjem. Desværre viser statistikken, at ældre mennesker, der er falder én gang, har to til tre gange større risiko for at falde igen.

Fald er også samfundsmæssigt en dyr ulykke​

For samfundet er fald også en dyr ulykke. Sund By Net lavede i 2016 en undersøgelse, som viste, at fald hos ældre over 65 år hvert år medfører, at

  • 45.000 kommer på skadestuen
  • 13.000 indlægges​
  • 1.350 ældre dør som følge af et fald​

Når behovet for hjemmepleje hos den ældre borger øges som følge af faldet, kræver det selvsagt flere ressourcer, som enten skal tildeles eller allokeres. De økonomiske konsekvenser, som rammer kommunen, er derfor heller ikke til at tage fejl af. Ofte begynder borgere at få hjælp efter et fald – en hjælp, de i mange tilfælde ikke kommer af med igen.

Sammen kan vi forebygge fald

Der er derfor al mulig grund til at forebygge fald hos ældre borgere. Med hjælp fra DigiRehabs træningsplatform, som du kan læse mere om her, kan din kommune være med til at nedsætte risikoen for fald.

Et træningsprogram bestående af let styrketræning er nemlig meget effektivt, fortæller udviklingschef i DigiRehab, Michael Harbo.

“At øge styrken i benene er noget af det mest effektive faldforebyggelse, man kan lave. Det forbedrer evnen til at reagere og bevare balancen markant. Selv løse tæpper og dårlige briller bliver mindre farlige, hvis benene er stærke – så det er bare om at komme i gang.”

Når det kommer til fald, findes der flere hundrede risikofaktorer – svimmelhed, dårlig belysning, alkohol eller lav ganghastighed blot for at nævne en håndfuld. Mange af dem kan imidlertid påvirkes med træning. Derfor samarbejder vi med Aarhus Universitet og Aalborg Kommune om at udvikle kunstig intelligens, som kan gøre kommunerne klogere på, om en ældre borger kan få glæde af en bestemt type træning – specielt faldforebyggende træning. Det kan den bl.a. ved at se på hvilke hjælpemidler, borgeren har i sit hjem. Hvis du vil læse mere om projektet, kan du læse mere her.