Reset

Support tlf: 72 11 21 42

DigiRehab skaber resultater over hele landet

Træning efter DigiRehabs programmer nedsætter i gennemsnit behovet for hjemmehjælp med 45 minutter om ugen per borger. Effektens størrelse svinger fra kommune til kommune, men DigiRehabs beregninger viser,  at alle slags kommuner kan høste en gevinst.

DigiRehab-direktør Niels Heuer

Kan effekten af digitalt understøttet træning til ældre i hjemmeplejen overføres fra den ene kommune til den anden? Ja i høj grad, viser DigiRehabs seneste effektmålinger.

I DigiRehab har vi analyseret effekten af fire meget forskellige DigiRehab-projekter fra Viborg, Aalborg, Stevns og Faaborg-Midtfyn kommuner.

De fire kommuner adskiller sig en del fra hinanden, blandt andet hvad angår borgersammensætning, størrelse og budgetmæssige muligheder. På trods af disse forskelle har det vist sig, at træning via DigiRehabs træningsredskab er fuldt ud gennemførligt og har en positiv effekt.

”Der stilles sommetider spørgsmålstegn ved, hvorvidt positive resultater kan overføres fra den ene kommune til den anden. Det er et af de forhold, der kan holde implementering af effektiv velfærdsteknologi tilbage i de danske kommuner. I DigiRehab har vi nu samlet tilstrækkelige data til at kunne sige, at vores resultater kan rejse over kommunegrænserne,” siger Niels Heuer.

Inklusionskriterier påvirker effekt
Som det ses i grafikken øverst, er der forskel på, hvor store de konkrete besparelser bliver efter endt træningsindsats. I nogle kommuner slår effekten af træningen igennem med mere end dobbelt så mange sparede minutter om ugen per borger som i andre kommuner.

“Hovedårsagen til disse forskelle er ifølge DigiRehabs analyser ikke, at DigiRehab virker anerledes fra kommune til kommune, men at kommunerne vælger forskellige inklusionsstrategier. Med valget af inklusionsstrategi kan kommunerne til dels selv styre, hvilken effekt de ønsker,” forklarer direktør i DigiRehab, Niels Heuer.

Forskel på stærke og svage ældre
Hvis de svageste og mindst selvhjulpne borgere i hjemmeplejen bliver inkluderet i et tilbud om DigiRehab-træning, vil det typisk give en stor besparelse i behovet for pleje. Disse borgere kan relativt hurtigt opnå en betydelig bedring i deres fysiske formåen og selvhjulpenhed. Til gengæld giver denne strategi en forholdsvis høj frafaldsprocent.

Hvis det derimod er de mest selvhjulpne borgere, der inkluderes i tilbuddet som et forebyggende tiltag, gennemfører rigtig mange borgere typisk træningsforløbet, mens den gennemsnitlige tidsbesparelse bliver mindre på kort sigt.

”Til gengæld opnår man en fremtidig besparelse, når man med forebyggende træning udskyder det tidspunkt, hvor borgerne får brug for mere hjælp,” siger Niels Heuer.

Gennemsnitlig besparelse på 45 min/uge
Set over en bred kam er besparelsen i behovet for hjemmehjælp per borger på 45 minutter om ugen i gennemsnit efter et DigiRehab forløb på 12 ugers træning.

”Men vi bliver hele tiden bedre til at overføre resultaterne fra best case-kommunerne til vores øvrige samarbejdspartnere. Derfor kan man forvente, at dette tal vil stige yderligere i de kommende år,” siger Niels Heuer.

DigiRehab anvendes i dag i mere end 15 procent af de danske kommuner. Se mere om vores samarbejdskommuner her.